Nahoru

Espresso připravíme za 30 sekund, ale kávovník roste 3 roky

Čím více toho o kávě víme, tím vážněji její přípravu bereme. Protože ať pro vás děláme espresso, latté nebo cappuccino, pracovaly na něm desítky lidských rukou dávno před námi.

Od pěstování, sbírání a zpracování až po balení do jutových pytlů a pražení.
My baristé bychom tak neměli jejich práci u kávového mlýnku zničit, ale řemeslnou zručností ji maximálně zúročit.

A přesně tomuhle cíli jsme před lety v Kávovém klubu propadli.

Od roku 2010 učíme Čechy pít a připravovat dobrou kávu

Pořádáme kurzy pro kávové nadšence i profesionální baristy, otvíráme vlastní kavárny v pražských ulicích a vyrážíme na akce, kde už mají dost supermarketové kávy z automatu.

A takových míst je čím dál více. S dobrou kávou je to totiž jako s dobrým jídlem nebo vínem. Stačí párkrát ochutnat a už nemůžete zpátky.

Seznamte se s naším týmem

 

Zdeněk Smrčka

zakladatel a spolumajitel

 

Měl štěstí na lidi u kterých začínal s kávou, a postupně se stal republikovým vítězem v kávových soutěžích Latte Art, Cup Tasting, Barista Roku, už je to ale nějaký ten pátek. Nejraději má filtrované kávy z Afrického kontinentu. Nepohrdne jimi ani v kombinaci s jinými surovinami, třeba v Irské kávě, nebo našem drinku Black Kinley. Puntičkář a badatel: „Okolo výběrové kávy je stále co objevovat“.

 

Adam Dvořák

zakladatel a spolumajitel

 

Z IT odvětví konvertoval do mnohem přitažlivějšího a voňavějšího světa kávy. Kávové začátky probíhaly v kavárně Karla Gregora a pak už si začal připravovat svou vlastní. Vždy mu záleží na správné přípravě a moderních postupech. Doporučil by vám své oblíbené espresso, ideálně z africké kávy.

 

Anička

baristka

 

Velkou milovnici gastronomie nasměrovalo k výběrové kávě jedno jediné cappuccino od Zdeňka. Ale to už je pár let a dnes už si dá raději batch brew z Etiopie nebo double espresso z Kolumbie. A jak sama říká, kromě kávy na své práci miluje i kontakt s lidmi, tak se klidně zastavte na slovíčko.

 

Veronika

baristka, office

 

Stará práce ji nenaplňovala, tak vzala nohy na ramena a jela do Prahy dělat konečně pořádné kafe. Ráda zkouší a experimentuje, ale stálým favoritem je u Verči káva z pražírny Casino Mocca. Prozatím se chce stále zdokonalovat a na stará kolena zakotvit někde v teple na kávové farmě.

 

Jakub

barista

 

Milovník naturálních káv začal s prvním kávovým rituálem brzy, od babičky se naučil pít každé ráno meltu. Dnes kávové nápoje střídá podle chuti, ale ideální nedělní rána prý patří Irské kávě. A až kolem vás profrčí na kole vůně kávy, bude to určitě Kuba.

 

Dominik

barista

 

Už od mala mu pod nos voněla tatínkova espressa, která si Dominik rád dá i dnes. Ale králem je pro něj Aeropress, ideálně s naturální kávou z Etiopie. A pokud vám zrovna nepřipravuje kávu, tak nejspíš někde cestuje a sbírá (i kávové) zkušenosti.

 

Jim

barista

 

Velký fanoušek cuppingů, V60 a celkově různorodé přípravy filtrované kávy. Mezi jeho favority patří Rwanda, Keňa i Kolumbie, ale rád se nechá překvapit - každá sklizeň má svou perlu. Do budoucna by se chtěl věnovat zelenému zrnu a pražení.

 

Pavel

barista

 

K výběrové kávě se doslova propil během svého života v Austrálii a Novém Zélandu, po návratu do Prahy dále ochutnával a ve finále dokonce kvůli práci s kávou částečně zběhl z korporátu. Baví ho možnosti aeropressu.

 

Vela

barista

 

Na střední škole ujížděla na Nescafé, dnes už to jsou výběrové kávy s chutí kyselejších oranžových marmelád, nebo celkově zajímavé kávy, které vybočují z řady. Na své práci miluje spokojené zákazníky, kteří dokáží ocenit dobrou kávu a mimo práci pak třeba hudbu, tanec a zmrzku.

 

Lucka

PR

 

Z pravidelné návštěvnice Kávového klubu na trzích se časem stala jeho součástí. Nejraději má právě tu kávu, kterou jí připraví kolegové. Nejčastěji je to káva s mlékem. Ta podle ní patří ke snídani, obědu a úplně klidně i k večeři, ale říká, že občas přijde k chuti i jemný filtr.

 

Dan

office

 

Babiččin klasický turek Dana od pití kávy spolehlivě odradil a s výběrovou kávou se setkal až v Kávovém klubu. Dnes už je ale hrdým milovníkem espressa. Jednou jich zvládl vypít dokonce 15 a to se neztratí! Danovým velkým koníčkem je totiž i řízení autobusů a tam je potřeba mít oči otevřené.